9 Ağustos 2007 Perşembe

TÜRKİYE FOLKLORUNDA HALK HEKİMLİĞİ

Tarihte Sarmısak
Hititler,sarmısağı dış ülkelere ilaç olarak satıyorlarmış..
Mısır’da ki Keops piramidinin üzerindeki kitabede, piramidin inşaatında çalışan işçilere soğan,sarmısak ve turp dağıtılıyormuş.Mısır’da sarmısak ve pırasa, hafif asterjon ve antiseptik olduğundan böcek ısırmalarına ve cilt tahrişlerine karşı tavsiye ediliyor.
Romalı askerler savaşa giderlerken uyarıcı olarak bol bol sarmısak yerlerdi. Ortaçağda sefere çıkan denizciler pusuladan sonar yanına aldıkları en önemli şey sarmısak. Yine o dönemde doktorlar,bulaşıcı hastalıklardan korunmak için yüzlerine taktıkları maskeyi sarmısak usaresi ile ıslatırlardı. 2.Dünya savaşında Rus askerlerine yaralandıkları zaman yaralarının mikroplanmasını önlemek için sarmısağı ezerek yaranın üzerine korlarmış.
Fındık kadar sarmısak ishali keser. Sarmısak insane can verir. Yılbaşında dostlarınıza bir demet sarmısak gönderin.
Türklerde Sarmısak:
11.yy da Türklerde sarmısak denildimi akla Kaşgarlı Mahmut gelir.
İslam Peeygamberi ve Sarmısak, Sarmısak iyi yiyeceklerdendir.Kuran-I Kerim (El Bakara)da sarmısaktanda bahsetmektedir. Eğer sarmısak yersen evinde otur buyuruyor Peygamberimiz.
_Lokman Hekim ve Sarmısak: Rivayetlere gore Lokman Hekim öleceği günü bilmiştir.Kızına
öldüğünde vücudunun ağırlığının üç katı ezilmiş sarımsağı oynak yerlerine doldurmalarını ve vücudunu sarmısak ile kapatmalarını ve öldüğünü kimseye söylememesini tenbih eder.24 saat sonra (bazı anlatımlarda 24 gün) dirileceğim der.Ve dediği gün ölür ve arkasından kızı bütün
dediklerini yapar.Ondan sonar kapı vurularak insane kılığında bir adam içeri girer.Bu Cebrail
aleyhisselamdır.Lokman Hekimi sorar kızı babasının evde olmadığını söyler. Cebrail sıkıştırınca babasının öldüğünü ağzından kaçırır ve Lokman Hekim bir daha ayağa kalkmaz,fanilerin arasına katılır.Lokman Hekimi,sarmısaklı olarak mezara gömmüşler.O günden bugüne sarmısağın bütün dertlere deva olduğunu söylerler.Lokman Hek’m`sarmisağın
tohumu olsaydı ölüme çare olurdu.
Sarmısak kalp ve damarlara müsbet etkilidir. Tansiyon düşürücüdür.Kandaki kolestrolü ve trigliserid konsantrasyonlarını düşürür.Kanser tsdavisinde kullanılır. MÖ.4.yy da Hipokrat, uterus tümörlerinde kullanılmış.Sarımsağın çok yendiği yerlerde kanser vakalarına az rastlanmış.Sarmısağın antitümör etkisi var.Habis tümörlere etkisi var.
MEVLANA ve SARMISAK: Mevlana’nın çok sarmısak ve yoğurt yediğini hatta hasta olan müritlerine bile sarmısak tavsiye ettiğini görüyoruz.Yüksek ateşli hastaya,sarmısak tanelerini
Dövüp hastaya yedirmiş.Hasta terleyince iyileşmiş.
Sarımsak iştah açıcı,hazmı kolaylaştırıcı etkisi var.Balgam söktürücüdür.Ve solunum sistemi hastaloklarında kullanılır.Grıbal enfeksiyon rahatsızlıklarında kullanılır.
GÖZ Hastalıklarında sarımsak: doğumdan sonra çocuğun gözlerine gelebilecek hastalıkları
Önlemek için sarımsak sürülür. Ve bir iki defa tekrarlanır.Göz arpacığında saımsak suyu sürülür.Örneğin: toz şekerle sarımsak döğülerek göz kapaklarına sürülürse,gözdeki kırmızılıklar kaybolur.Göz batmasında, tek sarımsak….
KULAK ağrısında,kulağa pişmiş sarımsak konur. Diğer teknikle kulağa pişmiş sarımsak sarılır,veya sarımsağın suyu damlatılır.Yine sarımsak ezilip kulağa damlatılır. Ayrıca pişi-
Rilmiş sarımsak ve inek yağı ile karıştırılıp kulağa damlatılır.Bir örnek daha;sarımsak suyu ile zeytinyağı kulağa damlatılır.
CİLT Hastalıklarında Sarımsak:
Saçkıran(kelliğe)a sarımsak sürülür. Örneğin bir baş sarımsak dövülür, bir fincan zeytinyağı
ile karıştırılır .saç diplerine sürülür. Bu kullanıma 60 gün devam edilir,yani her gün bir sarımsak yenirse beyaz scalar dökülür yerine siyah saçlar çıkar.
EGZAMA için 3-5 baş sarımsak dövülüp suyu çıkarılır ve sürülür. Sarımsak küle gömülür ve pişirilerek zeytinyağıyla karıştırılarak sürülür.
AĞRILARDA SARIMSAK
-Baş ağrısına iyi gelir.Baş ağrıdığı zaman suyu buruna çekilir.Diş ağrısına sarımsak konur. Ve sarımsakla ovulur.Yine diş ağrsı için üzümle sarımsak kıaynatılarak gargara yapılır..
Sarımsak zeytinyağına batırılıp pelteleşince sarımsak yağı olunca ağrıyan yere sürülür.
Sarımsak yaprağının banyosu romatizmaya iyi gelir. Yaşlı insanın sızılarında müzmin mafsal
Rahatsızlığında,kol ve bacak karıncalanması vakalarında aç karnına günde bir sarmısak yutulur.Sancılanan kimseye sarımsak içirilir.
Ateş düşürücü olarak sarımsak, hastanın ayakları altına sarımsaklı yoğurt sürülür.Bir baş sarımsak, bir miktar alkolde bir ay bekletilir.Bu sıvıdan bir bardak suya bir kaç damla ilave edilerek hastaya içirilir.
SOLUNUM SİSTEMİ Hastalılığında,
Nezle için bir diş sarımsak tuzla ezilir.Bir su bardağı su ile karıştırılır.Tülbentten süzülür,bu tuzlu su buruna çekilir. ÖKSÜRÜK için sarımsak pişirilerek yenir Göğsü yumuşatmak ve öksürük için bir kaç diş soyulmuş sarımsak, bir cezve sütle kaynatılır,süzülür Süzülen suyuna
Bir kaç kaşık bal ilave edilerek içilir. NEFES DARLIĞI için 100 dirhem bal,100 dirhem sarımsak, 100 dirhem zeytinyağında kavrulup yenir.Küçük çocuklarda ses kısıklığı ve boğmacaya benzer öksürük halinde, bol tuzlu sarmsak yedirilir.
ZEHİRLENMELERDE Sarımsak: ilkin sarımsak döğülür,sirke ile karıştırılıp içilir.Tuzla sarımsak ezilir,yoğurtla karıştırılarak hastaya yedirilir.
MİDE Hastalığında,hazımsızlıkta sarımsak yenir.Sarımsak kaynatılır,suyu, un ile hap yapılır,bir miktar yutulur.
BASUR Hastalığında sarımsak yenir Suda kaynatılıp buharına oturulur.Sarımsak dişleri pişirilip bir beze sürülür,sıcak sıcak bosurun üzerine kapatılır. Yine sarımsak dövülüp kahve ile karıştırılarak ufak ufak haplar yapılarak aç karnına 1-2 tane yutulur.
Külde haşlanmış sarımsak ezilir,zeytinyağına karıştırılarak tatbik edilir.
BAĞIRSAK PARAZİTLERİNDE,sarımsak dövülüp yenilir. Bağırsak hastalıklarında 7 gün
Sabah kahvaltı etmeden once üçer sarımsak yutulur.
SARILIKTA sarımsak gece yatarken üç baş sarımsak yenir Sabahta buruna sirke çekilirse hastalık hemen geçer.Hamamda hastanın vücuduna sarımsaklı yoğurt sürülür.
TANSİYON Yüksekliğinde sarımsak yenir,yutulur.Sarımsak zeytinyağında ezilerek içilir.
Ayrana rendelenmiş sarımsak karıştırılıp her gün bir bardak içilir.
EL AYAK TİTREMESİ için bol sarımsak yenir.
İDRAR YOLU Hastalığında, yani idrar damlamasında(zorlamasında) devamlı sarımsak yenir.Sidik zorluğu olan kadınlarda,şarap içinde sarımsak suyu kaynatılıp kasığa ve vulvaya masaj yapılır.
ŞEKER Hastalığı için,sabahları ufak bir parça yutulur, veba hastalığı içinde sarımsakla yoğurt yenir.
MAYDANOS idrar söktürür.Yaprağında A-C-K vitaminleri var.
BALIN ŞİFA DEĞERİ, mide,bağırsak hastalığında,ülser ve gastrit tedavisinde kullanılır.
BAL ŞERBETİ boğazdaki yaraları iyileştirir.İdrar söktürür.
BAL,ÇÖREKOTU ile yenince mafsal ağrılarını yok eder. Bal bedeni yenileyen en iyi besindir Aynı zamanda sinirleri sakinleştirir.
Kaynak:ErenAkçiçek Dr. Tıp Fak..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder