9 Ağustos 2007 Perşembe

ETNOLOJİ SÖZLÜĞÜNDEN DERLEME

A
Alpli Irk: Beyaz ırka girer. Fransa’nın merkezi, İsviçre, kuzey İtalya, Güney Almanya ve Macaristan bu ırkın yayılma sahasıdır. Özellikleri: Kahverengi, yatık saçlı, kahverengi göz ve esmere yakın deri, brakisefal kafa, geniş alın ve yuvarlak frontal yani yüzde denebilir.Küçük ince burun ve kısa boy.
B
Babaerki: Otoritenin, akrabalığın,evliliğin babasoy zincirine göre sıkı biçimde düzenlendiği toplumsal yapı.
Beyaz Irk: İnsanlığın üç büyük ana ırk grubundan biridir. Çounlukta Avrupalıdır. Bu kıtada 5 ayrı antropolojik grup var. Nordik (Doğu Avrupa, Alpli, Dinarik ve Akdeniz ırkları. Beyaz ırkların özellikleri. Açık renk deri, bukleli yada dalgalı açık renk saç, kısmen açık renk göz, kıl sistemi gelişmiş beden. Beyaz ırk, Asyada Aynuları, Anadoluyu, Turani,Güney-Doğu Asya’yı indo-Afgan’ı içine alır.
D
Dalman: Taş masa, keltçeden gelme (lütfen okuyucu Keltçe dili araştırsın)
Dul kadın: Yeni Gine adalarında kocası ölen kadın, yas süresi bitince yeniden evlenebilir.Bazı yerlerde evlenmeyi kafasından çıkarır. Bazı yerde dul kadın kocasıyla beraber yada arkasından yakılır. Uygulama bölgesi Hindistandı. İngilizler yasakladı artık yok.
E
Etnografya (Yunancada Etnos halk demek)
F
Fallüs Kültü: erkeğin cinsel organının taştan, ağaçtan, topraktan ve metalden papılmış amblemi kutsamak, Fallüs kültüre hemen hemen tarımla uğşan hallerde rastlanır.Kuvvet ve kudret taşıdığı inancı yaygın,Afrika’da, savaşta yenilen tarafın cinsel organını keser ve zafer ganimeti olarak saklar.
Fallüs (cinsel organ) amblemi eski Mısır’da, Yunanda Dianisos ayininde, Eski Roma’da bugün hala Hindularda tanrı shiva’nın C.o. kutsarlar.
Fiziki Antropoloji: kalıtımı, ırkları ve insan kökeninin tarihini inceler. Biyolojik antropolojide denmekte.
K
Kült: ibadet- idol (resim)
Kafaderisi Yüzme: Düşman kellesinin derisini zafer işareti olarak yüzme adeti. USA’nın güney-doğusunda yerleşik kabilelerde sonra kuzey-Amerika’nın uzak yerlerinde mevcut.
Kızılderili, diye ırk yok. ABD yerlileri barış anlaşması sırasında derilerini kızıla boyadıklarındandır. Beyazlar kızılderili diyorlar. Aslında yerlilerin cildi kahverenginin çeşitli tonlarını taşır.
N
Negrid Irkı: Afrika’da 150 milyon insanların ırkıdır.
Özellik: Ultra- viole ışınların geçmesine engel olan (Pigman) koyu renk; sık, siyah kıvırcık saç,çok az kıllı beden, uzun ve dar kafa, progranik yüz, geniş kısa burun, kalın dudak, dar kalça, geniş omuz, bu saydığım özellikler negrid ırkıdır.
P
Pigme: Yunanca pygmee’den gelir. Anlamı; kısa boylu ve çirkin adam. Orta Afrika ormanlarında yaşarlar. Boy: erkekte:143cm. Kadında:136cm kendilerine mahsus dilleri komşu halkın dilini konuşurlar.
S
Sarı Irk: İnsanlığın 3 ana ırk gurubundan biridir.Büyük çoğunluğu Asya’dadır. Özellikleri: sarı tonlu, düz ve sert saç,koyu renk, çekik göz, sık rastlanılan Moğol lekesi, brakısefal kafa, çıkık elmacık kemikleri, yassı yüz. Kökü çok basık burun, az kıllı beden ve orta boy Sibiryalılar, Kuzey Asya Moğolları,Endonozya, Eskimolar ve Amerika yerlileri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder