14 Haziran 2009 Pazar

KISA BİR DÜNYA TARİHİNDEN NOTLAR:

NİL Irmağının ülkesi, Bugünden 5100 yıl önce Mısır’da Menes adında bir kral iktidar sahibi idi. Kur’an ve Tevrat’ta Mısır krallarının ünvanı FRAVUNdur. Aynı zamanda çok büyük yetkilere sahipti.

Krallar, kalın ve uzun sütunlu, pek çok avlusu olan son derece görkemli, kocaman taşlardan yapılmış saraylarda otururlardı.Söyledikleri her şey yerine getirilirdi. Eğer isterlerse ülkenin bütün halkı onun için çalışmak zorunda idi. Kanunlara geçmemiş güçlü olduğunu gösteren töre tipi yasa idi.

Örneğin Kral Menes’ten sonra gelen Fravunlardan biri mö.2500 de yaşıyan KEOPS adlı bir hükümdar böyle bir emir vererek bütün Mısır halkını yani uyruklarını mezarının yapımı için çalışmalarını istemişti. Bu mezar dağ gibi kocaman olmalıydı. Sonuçta bu mezar yapımı gerçekleşti. Mezar günümüzde de ünlü “KEOPS PİRAMİDİ” adıyla hala ayaktadır. Tıpkı bir dağa tırmanır gibi her biri son derece büyük taşların üzerinden en üste kadar çıkabilirsin. İşte insanlar bu kocaman taş parçalarını sürükleyerek taşımışlar ve üst üste bir kule yapar gibi yığmışlar. O zaman hiçbir makine yoktu. Sadece tekerlek ve kaldıraçlarla bu dev iş yapıldı.Hep el gücü ile bu iri taşlar üst üste konuldu. Afrika sıcağında bunun ne kadar güç olduğu ortada.

Aşağı yukarı 30 yıl boyunca 100 bin insan tarlalarında ki işlerinin yanı sıra Fıravunları için didinip durdu. Çalışırken yorulurlarsa kralın adamları onları kamçıları ile zorluyorlardı. Bu şekilde dev gibi yükler taşındı ve yükseklere kadar kaldırıldı; hepsi krallarının mezarları içindi. Mezar yapımında “Kalın iplerle bağlanan, taş parçalarını öküz koşarak getiriyorlardı.İnsanlarda bu taş blokları üst üste koyuyorlardı. Örneğin Mısır tanrısı OSİRİS ve Kansı İSİS onlara göre güneşde başlı başına bir tanrıdır. Adıda AMON’dur.

Yer altında Çakal kafalı bir başka hüküm sürer; adı AMBİS’dir. Mısırlılar için her Fıravun Güneş tanrısının oğludur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder