Ünlü İtalyan Ressam Fausto Zonaro'nun Abdülhamid Hükümdarlığı zamanında resmettiği eserlerinden bir bölümü: 1891 yılında İstanbul'a gelmiş ve 1896 yılında II.Abdulhamid tarafından Saray ressamı olarak görevlendirilen Fasto, Saray ressamı olarak 20 yıl çalışmıştır. Abdülhamid Padişahlıktan uzaklaştırılınca, 1909'da ülkesi İtalya'ya dönmüştür. Aşağıda bazı eserlerindeki resim ve fotograflardan alıntı yapılarak bir panaroma çıkarılmıştır.
1901 yılında yapılan resmi bir geçit resmedilmiş. Seyredenlerden dönemin varlıklı Osmanlıları farkediliyor. Resimdeki kıyafetlerdende anlaşıldığı gibi Batı medeniyetinin etkisi görülmektedir. Askerler oldukça düzgün üniformalara sahipler.
Birakisefal kafalı yuvarlak yüzlü siyah iri badem gözlü, küçük burunlu istanbullu bir hanım.
Birakisefal kafalı geniş alınlı siyah iri gözlü, düz küçük burunlu, hilal kaşlı çerkez kadını.
Yerlerde moloz taş döşemeleri ve 2 katlı ahşap ve dikdörtgen pencereli evler görülmekte, ayrıca sokak kahvelerinin sıklığıyla dikkati çekmektedir.
Birakisefal kafalı, yuvarlak yüzlü, küçük düz burunlu, iri siyah yuvarlak gözlü ve siyah ve hilal kaşlı, geniş alınlı bir kadın.
Uzun yüzlü esmer, ince uzun gaga burunlu, kara kaşlı, kara gözlü, dik kırışık alınlı uzun saç ve sakallı
Mavroyeni Paşa
Sultan 2. Abdülhamit'in özel doktoru resmin sağ üst köşesinde Grek alfabesiyle "Mavroyenis Pasha" yazılıyor.
Hüzünlü yaşlı çingene kadın döneme göre iyi giyimli, ayrıca kaş göz ve yüz hatlarıyla Hintli bir kadını andırıyor.
1909 yılında yapılan resimde Birekesefal görünümlü düz ve kısa burunlu hilal kaşlı, yuvarlak beyaz yüzlü, iri gözlü üniformasıyla Enver Paşa görülmektedir.
Kara kalem çalışmasında Birakisefal esmer tenli ince uzun kavisli burunlu, badem gözlü bir kadın görülmektedir.
Dolikosefal kafalı, dar alınlı, uzun yüzlü, düz uzun ve kavisli burunlu, çukur gözlü, düz kalın kaşlı, çıkık elmacık kemikli ve uzun parmaklara sahip.
Dervişin başındaki keçe malzemeden yapılı silindir Sikke ve külahın çevresindeki yeşil destar (kuşak) kişinin Dede rütbesine sahip Mevlevi Dervişi olduğunu göstermektedir. Ancak Sikkenin altındaki kısa boşluk kişinin Hz Mevlana'nın akrabası olmadığını söylüyor.
Biraki kafalı, yuvarlak yüzlü, çekik gözlü, kısa düz burunlu, orta boylu, dar omuzlu şalvar giymiş bir Anadolulu.